2013. február 10., vasárnap

Once/Once upon a time

Once upon a time - Egyszer volt. Hol nem volt. Mind ismerjük a meséből. A happy end-el végződő mesék mind így kezdődnek. Volt egyszer egy királylány, volt egyszer egy szegény asszony, volt egyszer egy...

Ez a mese. A hol volt, hol nem volt. Gyermekként hiszünk bennük. Az egyszer szóra még úgy tekintünk, mint a jövőben megtörténő jóra. Egyszer majd felnövök, egyszer majd elutazok, egyszer majd kalandor leszek, egyszer férjhez megyek, egyszer anyuka leszek. Az egyszer kiskorunkban a lehetőségek tárháza. 

De ez az egyszer gyorsan eljön. És ez a szó hirtelen a régi értelmében jelentéktelenné válik és új értelmet nyer. Az elszalasztott lehetőségeket vetíti előre. Bármi, amihez úgy állunk hozzá, hogy majd egyszer. Az 10 év múlva is majd egyszer lesz. Kibúvóvá válik az álmaink alól. Megtestesíti félelmeinket, eltitkolt vágyainkat és azt, hogy valójában nincs akaraterőnk arra, hogy valóra váltsuk. Az egyszer ami soha nem jön el. Az a bizonyos prímszám ami kísért mindannyiunkat. Leláncol és kalitkába zár. Lépjünk túl rajta, változtassunk. Helyettesítsük be az egyszer a mosttal. Mert most élsz. Nem tegnap, nem holnap. Most élsz, a most-ban. Legyen az azonnal, hirtelen, rögtön, tedd meg. Improvizálj.Ne higyj annak, aki azt mondja képtelen vagy rá. Egyikünk sem ismeri saját határait amíg át nem lép rajtuk. Ezért lépd át a határaidat. Akkor látod majd meg, meddig jutottál. Szegd meg a szabályokat, alkoss újakat. Legyél reformer, forradalmár, legyél egyedi. És legyél önmagad. Tévedj, bánd meg, tanulj belőle. Nem lesz rá több lehetőséged. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése